Čaj bohů

Čaj bohů


Yerba mate čaj je nápoj podobající se čaji, avšak pochází z lístků cesmíny paraguayské, takže to tak docela čaj není. Je oblíbeným nápojem Jižní Ameriky, především v Argentině a Brazílii. Získává se z lístků vždy zeleného stromu nebo keře Cesmíny paraguayské, která je náročná na kvalitu půdy a roste ve vlhkých lesích. Má velkou škálu pozitivních účinků na lidský organismus. Obsahuje hodně vitamínů, minerálů a antioxidantů. Jelikož také obsahuje hodně kofeinu, posiluje tělo při únavě a stresu. Pomáhá při nadměrné fyzické i psychické zátěži tím, že dodává tělu energii a stimuluje organismus. Zároveň také pomáhá tělu vybudovat větší odolnost proti těmto únavám. Chrání naše srdce a také cévy.

popíjení mate

Prokazatelně pomáhá vylučovat vodu z organismu a lze ji tedy využít při nadměrném zavodňování. V neposlední řadě pomáhá člověku udržovat stabilní tělesnou hmotnost, protože podporuje štěpní tuků. Jihoameričané věří, že pití mate je důvodem jejich dlouhověkosti. Chuť mate se Vám zpočátku nebude nejspíše moc zamlouvat a přijde Vám ostrá. Je však potřeba vytrvat a vyzkoušet více způsobů a nálevů a najít si ten, který Vám bude chuťově nejlépe vyhovovat. V Jižní Americe je součástí popíjení maté rituál, při kterém používají typickou nádobu, ze které si mate vychutnávají. Je jí vydlabaná tykev, která se nazývá kalabasa. Ta může mít různé velikosti, například podle toho pro kolik lidí se nápoj připravuje. Mate se popíjí brčkem, buď z bambusu nebo kovovým, které má na spodní straně sítko – to se nazývá bombilla. Mate se nikdy nepije o samotě, ale vždy s přáteli.

příprava mate

Příprava maté má svá specifika. Do kalabasy dejte přibližně 2 – 3 lžičky mate, otvor ucpěte svou dlaní a otočte dnem vzhůru a párkrát trošičku zatřepejte. Po otočení by se měly miniaturní částečky mate uchytit na stranách kalabasy a nemělo by docházet k ucpávání bombilla. Kalabasu poté nakloňte přibližně do úhlu 45 stupňů celsia a vložte do ní bambillu. Lístky nejprve zalijte 50 ti stupňovou vodou pouze tak, aby byly všechny pod vodou a pak teprve zalijte vodou o teplotě 80 stupňů. Můžete pít hned nebo nechat vylouhovat. Kalabasu můžete dolévat opakovaně. Když s pitím skončíte, zbylé lístky by dle tradice, měly být obětovány matce Zemi.